Med naturen under händerna

28 april 2019 Linda Edgarsson
Med naturen under händerna

Är du i färd med att bygga nytt hus eller renovera i ditt hem? Det är inte nådigt med flödande idéer och vackra bilder som florerar på webben, i kataloger och i bekantas hem. Man kan bli både yr och förvirrad av alla idéer. Låt även detta snurra till det lite ytterligare. Det är inte alltid som man vill följa strömmen eller göra som de flesta andra gör. Låt mig därför få presentera natursten som inredning i din bostad.

Det kommer mer och mer att man vill ta in sten i sitt hem. Med rätt vald natursten kan den hålla hela husets livslängd. Många golv som lagts på offentliga platser har legat sedan förra sekelskiftet, trappuppgångar, tågstationer och liknande. Sedan finns det exempel där samma golv av natursten har legat i tusentals år. Rätt sten på rätt plats helt enkelt.

Det finns fler fördelar med att välja natursten, om man tänker ekonomiskt så är material och montering fördelaktigt med natursten, för att inte tala om underhållskostnaden där den regelmässiga städningen utförs med enkla billiga metoder och medel. På grund av dess långa livslängd är det också positivt ur miljösynpunkt.

Sätt förslagsvis kalksten i badrummet, den blir inte hal då den blir blöt och med tanke på de mineraler som finns i stenen frisläpps ofta en doft av ”natur” då den blir blöt. Just kalksten är en lite varmare variant av sten om man jämför med marmor (som också den är mycket vacker för ögat). Olika naturstenar har olika egenskaper och passar sig för olika ändamål. Men framför allt så är det vackert! Vi får helt enkelt in en bit av naturen i våra hem.

Är du intresserad av mer så finns exempelvis kalksten kumla där du kan finna inspiration och information. De arbetar med både marmor, kalksten, granit och skiffer.