Asfalt är inte enbart svart

20 oktober 2019 Lily Hansen
Asfalt är inte enbart svart

Vilken färg har asfalt? Kanske svarar man svart eller grå, på den frågan. För att det är vad många av oss är vana vid att tänka. Men faktum är att asfalt kan ha många färger. Och då inte bara 50 nyanser av grått. Färgad asfalt finns och den kan ha en mängd olika kulörer. Faktum är att färgen tillför fler egenskaper än att bara ge kulör. Färgad asfalt håller längre tack vare att den inte absorberar värme lika bra som svart och mjuknar därför inte på samma sätt. Tack vare att den färgade asfalten är genomfärgad slits inte färgen bort som påmålad färg.

 

Varför ha asfalt i olika färger

När man tänker på det en stund, borde man se färgad asfalt lite varstans i samhället. Man kan exempelvis markera cykelbanor tydligt och separera trafik. Parkeringsytor, säkerhetszoner, lekområden och ljusare beläggning i parkeringshus är andra tillämpningar. Asfalten i sig – även den svarta – har många fördelar och det är därför den används, så klart. Jämfört med betong är asfalten lätt och snabb att lägga, man undviker skarvar och den är mjukare att röra sig på. Det börjar dyka upp färgad asfalt på olika håll. I Västsverige exempelvis. Och kanske det blir vanligare i storstadsregionerna framöver. Varför inte satsa mer på färgad asfalt i Malmö, som exempel.

 

 

Ett material med många användningsområden

Färgad asfalt går att använda såväl utomhus som inomhus i exempelvis industrilokaler. Materialet är dessutom bullerdämpande och helt återanvändningsbar. Utöver funktionaliteten finns det alltså även estetiska aspekter i valet av markbeläggning. Färgad asfalt från Duo asfalt är en gjutasfalt med alla dess fördelar så som slitstyrka, vattentålighet och ljudabsorberande egenskaper. Duo asfalt är ett familjeföretag med tre generationers erfarenhet. Eftersom asfalt gjuts, finns även möjligheten att kunna förse ytan med mönster vilket även tillför värden jämfört med en traditionell, svart asfalterad yta.

Fler nyheter