Den nya burgaren

12 oktober 2022 Helen Johansson

editorial

Burgarens ursprung

Du har förmodligen ätit en hamburgare någon gång i ditt liv. Men har du någonsin funderat på varifrån denna allestädes närvarande smörgås kommer? I det här blogginlägget ska vi ta en kort historielektion och utforska hamburgarens ursprung.

Burgare som vi känner till dem i dag kan spåra sina rötter tillbaka till 1800-talets Tyskland. På den tiden var nötkött en populär mat bland den rika överklassen, medan de fattigare massorna livnärde sig på en diet av fläskkött. Hamburgbiffen, uppkallad efter Tysklands näst största stad, var en maträtt som kombinerade dessa två kulinariska världar. Den var billig och gjordes av malet nötkött, vilket gjorde den populär bland arbetarklassen. Hamburgbiffen tog sig så småningom till Amerika, där den blev en fast rättighet på både finrestauranger och snabbmatsrestauranger.

image

En burgare i världens alla hörn

Det första steget i övergången från Hamburgbiff till hamburgare togs 1885, när New York Citys Feltman’s German Restaurant började servera köttfärsbiffar på bullar. Feltman’s anses också ha uppfunnit de kreativa pålägg som vi nu förknippar med hamburgare, bland annat ketchup, senap, majonnäs, relish och lök. Det var dock inte förrän 1904 som den moderna hamburgaren som vi känner den uppfanns.

Det året skapade den revolutionäre entreprenören Louis Lassen hamburgarsmörgåsen vid sin lunchdisk i New Haven, Connecticut. Enligt legenden kom en sjöman in på Lassen’s en dag och bad om en snabb måltid som han kunde äta på språng. Lassen satte ihop en köttfärsbiffar som serverades på två skivor rostat bröd – och hamburgermackan var född! Den nya smörgåsen blev snabbt populär bland både sjömän och landkrabbor och började snart dyka upp på menyer över hela Amerika.

Därefter fortsatte hamburgaren att erövra världen. I dag finns denna enkla smörgås på restaurangmenyer från Tokyo till Tallinn – ett bevis på dess mångsidighet och universella dragningskraft. Så nästa gång du tar en tugga av en saftig hamburgare, kom ihåg dess ödmjuka början och tacka Louis Lassen för att han gav oss denna tidlösa klassiker.

Burgare är en av USA:s mest ikoniska maträtter – men var kommer de ifrån? I det här blogginlägget utforskade vi den här älskade smörgåsens fascinerande historia och spårade dess ursprung tillbaka till 1800-talets Tyskland. Nästa gång du njuter av en hamburgare på din favoritrestaurang, kom ihåg dess ödmjuka början och tacka Louis Lassen för att han gav oss denna tidlösa klassiker. Om du känner dig sugen på en burgare redan nu kika in hos https://www.ostermalmsgrillen.se/, du kommer inte ångra dig! Tack för att du läste!