Exotiska upplevelser – alldeles framför näsan på oss

27 juli 2020 Mikael Barani

Det är mycket folk ute på de svenska vägarna denna sommar. Det är ett naturligt resultat av att vi i år får hemestra och svemestra istället för att lapa sol på en strand någonstans på kontinenten. 
Säkerligen är detta en ögonöppnare för många av oss.

Sverige har fantastiskt mycket att erbjuda som man kanske inte ens reflekterar över när man sitter på stranden i Thailand. Inte för att det är något fel på strandscenariot, det vore ytterst välkommet nu när hösten börjar knacka på dörren.
Samtidigt så finns det mycket unikt att uppleva närmare än vad vi tror. För stora delar av världen är Sverige och Norden något väldigt exotiskt, vilket vi kanske själva har fått uppleva i sommar. Trots allt så reser folk från fjärran länder för att få uppleva våra fjäll, de vackra sjöarna och mycket annat som finns alldeles inpå knuten.

Att vandra ute i skogen och slå upp ett tält, i princip vad vi vill, är en unik företeelse som vi delar med våra närmaste grannländer. Vi har nämligen ett djupt band till skogen, vilket allemansrätten är ett bevis på.
Kom bara ihåg att endast lämna fotspår efter dig när du väl lämnar din campingplats. Tydligen har vi överrumplat vandringsleder under de senaste veckorna. Det gäller att visa hänsyn – både till varandra och till den mark vi brukar.

Hemestrandet har säkerligen även lett till att ge nytt liv till vägkrogar och andra verksamheter. Garanterat så är det flera som har behövt vägassistans i sommar. Vi bor i ett långt land och det finns gott om tillfällen för saker och ting att strula på.
Samtidigt så är detta en del av att semestra. Det ska bli lite tokigt så att man får träna i att behålla lugnet även när man helst vill vara någon annanstans – som på en Thailändsk strand.