Halkbana – En del av körkortsutbildningen

08 juli 2019 jonas olsson
image

Är du påväg att ta körkort? Har du tagit körlektion efter körlektion och börjar känna dig redo för uppkörningen? Då är det kanske dags att boka in riskettan. Riskettan är något alla blivande förare måste genomföra. Det är bland det sista man gör i körkortsutbildningen innan uppkörningen. Det är ett viktigt moment eftersom ens körförmåga under svåra omständigheter testas.

 

Vad är riskettan? 

Riskettan är en obligatorisk del av körkortsutbildningen och har varit det sedan 1970-talet. Det går ut på att testa din kapacitet vid risksituationer i trafiken. Riskutbildningen består av två delar, varav en är praktisk och den andra teoretisk. 

Den teoretiska delen handlar om risksituationer. Man går igenom hur de kan uppstå, hur de kan undvikas samt hur man ska agera om de väl händer. Den praktiska delen består av körningen. Man har en körlärare på tråden under hela tiden via en comradio. Körningen har flera olika moment såsom undanmanöver och bromsövningar på hala väglag. Innan det fysiska momentet på halkbanan körs igång får du köra en utbildningskontroll på en manövergård. Om du inte lyckas med den har du inte möjlighet att genomföra resten av det fysiska momentet. 

Efter att du kört på halkbanan och blivit godkänd på båda delarna av riskutbildningen kommer detta meddelas till Trafikverket. Efter att du genomfört riskutbildningen på halkbanan är den giltig i fem år. Om du inte tagit körkort inom fem år måste riskutbildningen genomföras igen. 

Andra användningsområden av halkbanor

Vissa halkbanor runt om i landet erbjuder även olika typer av event utöver riskutbildningen. Det brukar finnas utrustning för att kunna prova på hur det känns att volta med en bil och hur det känns att krocka, bland annat. En del halkbanor erbjuder möjligheten att hyra halkbanan för event inom trafiksäkerhet och fordon. Norra Halkbanan är en halkbana som erbjuder både riskettan, vidareutbildning inom körning för yrkesförare samt event. Om du vill anordna ett event i skellefteå är det här rätt ställe att vända sig till.