Hur mycket är hästens förtjänst?

30 juli 2020 william eriksson

Det finns de som påstår att ridning inte är någon sport. Att det är hästen som gör allt jobb och att ryttaren bara glider med som på en liten räkmacka. Med de argumenten menar man att det till exempel inte skulle vara någon prestation att rida fort med hästen eller hoppa högt över hinder på tid, som vi kan se i OS-tävlingar bland annat. Troligtvis har samma personer aldrig någonsin suttit på en häst. För hade de själva haft erfarenhet av att rida hade de förstått att det krävs både benmuskler och stor dos koncentration att kontrollera en häst för det ändamålet kräver.  

 

Unika relationer 

De argument som försöker förlöjliga och förminska ryttarnas prestationer kan man kasta i papperskorgen. Faktum är det är väldigt imponerande att samarbeta med en häst på det sättet som många ryttare gör. Inte bara inom världsklassidrotten, utan även hemma på de privata banorna, vägarna eller hagarna. Många ryttare kommer extremt nära sin häst och utvecklar en alldeles unik relation med djuret. Det är inte så svårt att förstå. Hästar har levt med människor i århundraden och har alltid funnits vid vår sida för att hjälpa oss. Det minsta man kan begära är att människan tar lika bra hand om hästen som de gör om oss.  

 

 

Prova på ridlektioner 

Ridning är någonting som alla egentligen borde prova på. Stora som små, tjejer som killar. Det är en erfarenhet som du inte kan mäta med någonting annat. Hästen är ett mäktigt djur som låter dig bäras på dess rygg. Ett djur som ska behandlas med yttersta respekt. Det finns ridskolor i hela landet som erbjuder trygga ridmöjligheter både för nybörjare och för de som varit med ett tag. Det kan om inte annat bli intressant att höra hur mycket jobb du tycker att hästen respektive du själv gör efter en timmes ridtur.