I Stockholm finns det god husmanskost

27 augusti 2021 william eriksson

Köttbullar, pyttipanna, raggmunk med fläsk, vad sägs om det till lunch? Eller kanske en wallenbergare eller lite skånsk kalops? Som du hör så är det lite av den goda husmanskost som finns. Du kanske tillhör de som gärna går till en restaurang och äter god hemlagad husmanskost i Stockholm. Många restauranger har det på menyn och det brukar ofta serveras på dagens lunch.

Om du är i Stockholm och letar efter en restaurang och söker en lugn plats i City finns det några att välja på. Ett exempel är Hubertus restaurang som ligger intill Centralbadet och erbjuder god och varierad husmanskost av bra råvaror. Dagens lunch kanske skulle passa bra? Mat behöver vi alla dagar i veckan och ibland är det skönt och avkopplande att inta den på en trevlig restaurang.

En lugn och skön middag med något gott att dricka till behöver vi alla. Ett restaurangbesök livar upp den grå vardagen och kan skapa ett fint minne. Barn brukar uppskatta att få gå på restaurang och välja sin mat från barnmenyn som ofta brukar finnas. Vilket barn gillar inte pannkakor med sylt och grädde eller ett lass köttbullar?

Husmanskost – några av de vanligaste

Vet du var ordet husmanskost kommer ifrån? Det kommer från tyskans Hausmannskost, som betyder enkel kost. Det finns mycket god mat som räknas som husmanskost och du känner säkert till pannkakor, kålpudding, rotmos och pannbiff med lök. Stuvade makaroner med falukorv är en populär favorit och uppskattas av både vuxna och barn. 

Isterband med dillstuvad potatis får det att vattnas i munnen på många. Isterband är en lättrökt, grovkornig korv som består av bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Den mest klassiska varianten är den småländska som serveras stekt. Råstekt potatis till fungerar utmärkt det med och är väldigt gott. En del vill gärna ha lite rödbetor som tillbehör eller något annat.