Miljövänligare bilar och konsumenter

20 maj 2019 jonas olsson
Miljövänligare bilar och konsumenter

Idag är miljön i fokus för de flesta och det visar sig i hur utvecklingen varit när det gäller bränsleförbrukning och avgasrening. Under 1970-talet var en bränsleförbrukning på över en liter per mil inte något konstigt och de flesta funderade inte så mycket över detta vid val av fordon. Men i takt med ökade bensinpriser och en växande medvetenhet om riskerna med föroreningar och utsläpp så har den allmänna inställningen till bensinslukande bilar ändrats. Nuförtiden är det nog få som frivilligt skulle inhandla en ny bil från ett bilföretag som inte visar prov på miljömedvetenhet.

 

Bilarnas skick förr och nu

Det finns förstås också annat att tänka på när man ska köpa en ny eller en begagnad bil. Helst ska den hålla – gärna i evighet, om konsumenten finge bestämma – men det är en gammal sanning att allt är förgängligt, så även bilar. Däremot har bilarnas hållbarhet blivit mycket bättre med åren. Det var inte så värst många decennier sedan en tio år gammal bil ansågs mer eller mindre färdig för skroten eller i alla fall den sämre delen av den begagnade bilmarknaden. Idag håller bilarna generellt mycket högre klass och även tjugo år gamla bilar kan vara i utmärkt skick.

När bilen behöver lite extra omsorg

Modern teknik och slitstarka produkter är toppen, men givetvis håller allting bättre om de vårdas väl av sina ägare. Ur privat kostnadssynpunkt är det för nybilsägare oftast ett klokt val att vara noga med att sköta sin bil, åtgärda småsaker i tid och se till att inte missa servicetidpunkterna. Vill man ha professionell hjälp i stort och smått så kan man vända sig till exempelvis en Mitsubishi verkstad i Stockholm, som kan bistå med det mesta en kund har behov av när det gäller att vårda sitt fordon. Oavsett hur bra bilar som produceras så kommer det alltid att finnas ett behov av kompetent hjälp.