Skogen är både skola och lekplats

04 september 2020 Mikael Barani

Man kan väl tryggt säga att brandriskens tid är över i stora delar av Sverige. Nu när hösten är här så har regnet också gjort entré. Äntligen, kan man tycka. Med tanke på hur torrt det har varit under de senaste månaderna så har skog och mark verkligen törstat efter att bli vattnad från ovan.

Det gör också, förstås, att man måste tänka på vad man har på sig numera. Några optimister kan fortfarande ses glida omkring i shorts, vilket kan tyckas skönt och ledigt till en början. Men så fort vädret vänder så står man där, i kortbyxorna medan gatubrunnarna slukar regnvatten.

Bland skogsstigar och svamp

Nåja, detta scenario lär bli allt ovanligare från och med nu. När temperaturerna inte längre orkar ta sig över 20-strecket så kommer sommarkläderna allt oftare att förpassas till garderoben. Istället får vi börja njuta av hösten som sagt. Det är nu vi ska bege oss ut på skogsstigar och leta efter svamp.
Fråga bara eleverna på Skabersjöskolan som har skog och mark på schemat: http://www.skabersjoskolan.se/skabersjoskolan/extern/.

Skogen är trots allt själva förutsättningen för att våra förfäder skulle ha en chans att överleva i det karga klimat som råder häruppe i Norden. Utan att kunna dra nytta av träden till material och vilt och bär till föda hade de aldrig haft en chans. Det gällde helt enkelt att anpassa sig eller att gå under.

Lite synd är det därför att vi under lång tid verkar ha rört oss bort från denna tanke: Att skogen tar hand om oss. Därför har vi också glömt bort att ta hand om skogen. Nu verkar vi vara i ett skifte när det gäller denna trend. Allt fler av oss ger oss ut bland barr- och lövträd för att hänföras av den skönhet som väntar alldeles runt knuten från de flesta av oss.