Sluta kisa, börja kika!

02 juni 2019 jonas olsson
Sluta kisa, börja kika!

Har du på senare tid kommit på dig själv med att kisa med ögonen till och från? Kanske anstränger du dig lite extra för att tyda det där finstilta? Oavsett om du har vanan inne eller precis har börjat märka att synen till viss del sviker dig, så finns det både för- och nackdelar med att välja antingen linser eller glasögon. Linser är väldigt smidiga att använda. Dock kan dem göra att dina ögon blir torra, samt att risk för infektion kan förekomma om du till exempel glömmer att ta ut dem under natten. Glasögon – dom är i vägen! Det oändliga putsandet är inte heller att förkasta. Å andra sidan är de fantastiskt lätta att sätta på nästippen istället för att bråka med hornhinnan och linser. De kan också fungera som en häftig accessoar.

 

Det finns fyra vanligt förekommande synfel

Närsynthet: Det är precis vad det låter som, man har lätt för att se det som är framför näsan men betydligt svårare att se på långt håll. Ofta är detta ärftligt och brukar börja bli besvärlig i tonåren. Det lugnar däremot vanligtvis ner sig någon gång i 20-årsåldern.

Motsatsen är såklart långsynthet.

Astigmatism: En ojämn hornhinna, vilket betyder att du kan lida av både närsynthet och långsynthet.

Med tiden kan man märka av att man får svårare att ställa om skärpan vid olika avstånd, eller får svårt att läsa i svagare ljus. Detta brukar kallas ålderssynthet.

Känner du dig träffad?

Om du har drabbats av något av dessa problem ska du självklart uppsöka en optiker eller ögonläkare. Men vilken ska man då välja? Man kan gå till en större butikskedja eller en fristående optiker. Den sistnämnda brukar lägga stor vikt på service och personligt bemötande samt uppföljning. Runt tätorterna finns många alternativ att välja på. Här är till exempel en optiker i Södertälje som lägger stor vikt på bra bemötande och förmånliga erbjudanden. De har ett stort utbud av märkesbågar i olika prisklasser, likväl linser.