Tandhygienist vid Odenplan fixar tänderna

27 oktober 2021 jonas olsson

advertorial

Mellan de ordinarie tandläkarbesöken är det bra att också gå till en tandhygienist. En tandhygienist arbetar förebyggande för att motverka framtida problem med tänderna och munhälsan. När man kommer till en tandhygienist får man först tänderna undersökta, och ibland tas även röntgenbilder. Många gånger upptäcker också tandhygienisten om man har karies eller andra tandproblem som måste åtgärdas av en tandläkare.

Tandhygienisten kan ofta se och tala om ifall man exempelvis missar att borsta någon tand eller behöver använda tandtråd mer noggrant. Då kan man rätta till detta och slipper drabbas av karies. Andra saker som en tandhygienist gör är att ta bort tandsten, plack och beläggningar. En tandhygienist putsar, polerar och rengör också tänder, samt tipsar och visar hur man bäst rengör tänderna med olika hjälpmedel. Många tandhygienister kan även hjälpa till med tandblekning.

 

 

Ibland kan man behöva gå lite oftare till tandhygienisten

Den som har normal tandhälsa behöver bara gå till tandhygienisten en gång om året. Men har man exempelvis haft problem med blödande tandkött och infektioner kan man behöva gå lite oftare, eller tills man kommit tillrätta med problemen. Också den som har genomgått en behandling och fått tandimplantat inopererade måste gå oftare till tandhygienisten. Detta för att säkerställa en bra munhygien och motverka inflammation i tandköttet och att man tappar implantaten.

Ofta kan man hitta en tandhygienist på samma klinik som man har sin tandläkare, men man kan också välja att gå någon annanstans. Men det finns vissa fördelar med att ha både tandläkare och tandhygienist på samma klinik.  Går man ofta till tandhygienisten kan det vara en god idé att också jämföra priser mellan olika tandhygienister. Googla exempelvis på tandhygienist i Odenplan och det kommer upp flera kliniker med tandhygienister.  På deras hemsidor brukar man sedan kunna se hur mycket ett besök hos en tandhygienist kostar.