Trygg omvårdnad med en personlig assistent

17 augusti 2021 Lily Hansen

En personlig assistent ger stöd i vardagen och hjälper till med alla sorters rutiner hos den som inte klarar sig själv. Det kan gälla allt från personlig hygien till matlagning, inköp och städning. Man vill göra så mycket man kan själv, men assistenten visar hur man ska göra och rycker in med trygg  hjälp när det behövs.

Det finns många kommuner och privata assistansbolag som anställer personliga assistenter. Ofta är det personliga egenskaper som är viktigast, men ibland behövs det att den anställde har vårdutbildning. Det kan gälla om man behöver ge medicin eller sprutor. 

Baka kakor eller sortera frimärken

Behöver du en personlig assistent tar man stor hänsyn till dina intressen. Vill du bara spela spel och titta på TV är det dina behov. Vill du baka kakor eller samla på frimärken, får din personliga assistent hjälpa dig med det.

Det är ett grundläggande behov med frisk luft och motion, men det tas stor hänsyn till vilken kapacitet du har. Många vill ha en personlig assistent som är i god form och kan följa med på joggingturer och paddling, men andra vårdtagare nöjer sig med en vistelse utomhus då och då. 

Aktiviteter med eller utan schema

Ibland har du kanske schemalagda aktiviteter, och då har du din assistent med dig som stöd och kompis. För övrigt kan du ha väldigt skiftande intressen och ha lust med olika aktiviteter beroende på din dagsform och ditt humör. Personlig assistent är ett yrkesval för folk som är flexibla.

Det är viktigt att din assistent bemöter dig professionellt och kan hantera olika situationer som kan uppstå, liksom att kunna kommunicera bra med dina släktingar och vänner. Du har stor nytta och glädje av en personlig assistent, förutsett att personkemin stämmer och att du upplever att det är en lyhörd, omtänksam och trevlig människa som vill ditt bästa.