Allt du behöver veta om gitarrer

30 december 2022 Helen Johansson

editorial

Vad du behöver veta om gitarren

Som ett av världens mest älskade musikinstrument har gitarren varit en integrerad del av musikkulturen i århundraden. Men vad är egentligen en gitarr? Vad gör den så speciell? I den här artikeln kommer vi att redogöra för allt du behöver veta om gitarrer, från deras historia och konstruktion till de olika typer som finns tillgängliga idag

image

Ett populärt musikinstrument

Gitarrens historia
Gitarrer har funnits sedan åtminstone 1500-talet. Det tidigaste kända exemplet fanns i Spanien 1556, även om det sannolikt var inspirerat av mycket tidigare instrument från andra kulturer. Den moderna akustiska gitarren är från 1790, då den utvecklades i Italien av Antonio Torres. Den spreds snabbt runt om i Europa och så småningom till Nordamerika, där den blev en viktig del av populära musikgenrer som country och western och folkmusik

Hur en gitarr fungerar
I grunden består en gitarr av två huvuddelar – kroppen och halsen. Kroppen är vanligtvis gjord av trä och innehåller ett ljudhål som förstärker ljudvågor som produceras när man slår eller plockar på strängarna. Halsen är också gjord av trä och innehåller metallband som används för att ändra tonhöjden för varje ton som spelas på instrumentet. En brygga förbinder strängarna med kroppen, vilket gör att strängarna kan vibrera fritt när de plockas eller strummas. Slutligen används stämjärn för att justera spänningen på varje sträng så att de kan stämmas exakt.

Typer av gitarrer
Idag finns det många olika typer av gitarrer att köpa – elektriska, akustiska, klassiska, basgitarrer – alla med sina egna unika egenskaper och användningsområden i musikskapandet. Elektriska gitarrer använder pickuper (magnetspolar) för att förstärka ljudvågor som produceras genom att plocka eller stryka strängar; de tenderar att ha en ljusare ton än akustiska gitarrer och används ofta i rock- och popmusikstilar. Akustiska gitarrer har inget externt förstärkningssystem, utan förlitar sig på att deras ihåliga kroppar naturligt förstärker de ljudvågor som skapas när strängar plockas eller strummas. De tenderar att ha en mildare ton än elgitarrer och används ofta i stilar som folk- och countrymusik. Klassiska gitarrer har nylonsträngar som ger en mjukare ton än de som finns på stålsträngade akustiska eller elektriska gitarrer. De används ofta för att spela klassisk musik eller jazzstandards men kan även anpassas till andra stilar. Basgitarrer har fyra (eller ibland fem) strängar som är stämda en oktav lägre än vanliga sexsträngade gitarrer. De ger ett lågt stöd för musiker som spelar i band eller ensembler och utgör ofta en integrerad del av en rytmsektion.

Som du kan se finns det ingen standardiserad gitarr som passar alla när det gäller att välja gitarr – det finns något för alla! Oavsett om du letar efter ett instrument som passar för att spela jazzstandards eller hårdrocksriffs finns det säkert en gitarr där ute som passar dina behov perfekt! Oavsett vilken typ du väljer kommer du dock att behöva mycket övning innan du behärskar detta älskade instrument – men med hängivenhet kommer du snart att skörda frukterna! Så lycka till med att strumma! klicka här om du vill köpa en gitarr. Tack för att du läste!