Är ditt hem en hälsofara?

16 september 2019 jonas olsson
Är ditt hem en hälsofara?

Mögelangrepp i bostäder eller andra utrymmen kan vara svåra att upptäcka. Det är nämligen inte alla gånger möglet sitter synligt till. Har man tur i oturen visar det sig som svarta eller mörka fläckar på t.ex. kakelfogar eller väggen. Men har man riktigt mycket oflyt kan svartmögel växa under eller bakom ytskikt och därför vara väldigt svårt att upptäcka. 

 

Många gånger börjar man inte misstänka svartmögel förrän man upplever hälsoproblem som enkelt kan kopplas till just svartmögel – såsom t.ex. kliande ögon, huvudvärk och retningar i luftrören. 

 

Wallpaper, Antique, Damaged, Damage, Earthquake

 

Våtutrymmen och källare är särskilda riskzoner

 

Svartmögel trivs i fuktiga miljöer och uppkommer därför oftast i våtutrymmen som badrum, tvättstugor och även kök. Men källare och kallvindar är också vanliga fästen för de otrevliga svamparna eftersom dessa miljöer ofta har hög luftfuktighet. Ett fräscht och bra tak och en tät källare är därför a och o för att minska risken för mögelangrepp. 

 

Ett tips är att då och då faktiskt fukttesta sin bostad, för att se om nivåerna ligger inom eller utanför riskgränserna. Enkla hemmatester för svartmögel beställer du smidigt online från t.ex. AGX Mögeltest. Dit kan du sedan också skicka in testet för en professionell analys.

 

 

Kan svartmögel vara farligt?

 

Jo, svartmögel kan faktiskt ha en ganska ordentligt negativ påverkan på din hälsa. Besvär som allergier, kliande och irriterande ögon och huvudvärk hör till de vanligaste bekymren. Men vill det sig riktigt illa kan svartmögel faktiskt också ge upphov till astma och verka hormonstörande. Är man gravid är det särskilt viktigt att i största möjliga mån undvika regelbundna vistelser i utrymmen med svartmögel. 

 

Misstänker du att ditt hem eller din arbetsplats kan vara angripet av mögel – tveka inte att få det undersökt på en gång! Ju tidigare det upptäcks, desto mindre skada innebär det för både din hälsa och ditt hem.